top of page

Серію панельних дикусій "Професія фахівець-інструктор з просторового орієнтування та мобільності - відповідь на виклики сьогодення" РОЗПОЧАТО.




5 березня 2024 року на панельній дискусії представники науково-педагогічної спільноти для обговорення проєкту проєкту професійного стандарту "Фахівець-інструктор з просторового орієнтування та мобільності".


Модератором дискусії виступила Світлана Федоренко -

доктор педагогічних наук, професор, тифлопедагог, яка присвятила багато років питанням освіти фахівців для незрячих. Автор та співавтор навчальних посібників, науково-методичних матеріалів та підручників для навчання незрячих та слабозорих дітей та молоді. 

Засновник наукової школи із дослідження актуальних проблем навчання та виховання дітей з вадами зору. Член Всеукраїнської громадської організації «Асоціація тифлопедагогів України» та Європейської організації ICEVI.

В обговоренні взяли участь:


Віра Василівна Купрас, кандидатка педагогічних наук, доцентка кафедри педагогіки та спеціальної освіти Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, директорка КЗО «Спеціальна школа №12» Дніпровської обласної ради.




Андрій Олегович Орлов, доцент кафедри спеціальної педагогіки Харківського національного педагогічного університету ім. Г.С. Сковороди, заступник директора з виховної роботи комунального закладу «Харківська спеціальна школа ім. В.Г. Короленка» Харківської обласної ради.


Катерина Станіславівна Довгопола, кандидатка психологічних наук, старша наукова співробітниця ІСПП імені М.Ярмаченка НАПН України, авторка науково-методичних посібників, корекційних та освітніх програм, підручників, представниця організації “Підтримай дитину”, дитяча психологиня, запрошена науковиця Університету Індіани США, громадська активістка (Київ, Україна).


Юрій Йосипович Тулашвілі, професор кафедри комп'ютерних наук Луцького Національного Технічного Університету. Фахівець з дослідження ефективності застосування комп'ютерних інформаційних технологій в освіті, науці та на виробництві.

Автор методики комп'ютерної професійної підготовки осіб з порушеннями зору викладеної у навчальному посібнику "Інформатика та комп'ютерна техніка".



Андрій Леонідович Зелінський, незрячий науковець, історик, доктор історичних наук, старший науковий співробітник Історик, доктор історичних наук, старший науковий співробітник відділу історії країн Азії та Африки Державної установи «Інститут всесвітньої історії НАН України».


До обговорення було винесено багато питань, які стосуються не тільки змісту проєкту професійного стандарту, а також перспектив професії на сучасному етапі розвитку українського суспільства. Серед пропозицій, висловлених експертами, деякі стосувались внесення коректив до змісту документу. Зокрема, питання трудових функцій фахівця-інструктора, які знайшли відображення у розділах 5-6. На думку В.Купрас та Ю.Тулашвілі дуже важливою є здатність планування та реалізації корекційно-реабілітаційних заходів. Тобто такий фахівець повинен конкретно розуміти сутність корекційно спрямованої діяльності. Уточнення запропоновані і до змісту функції А 5. За думкою експерта, обстеження проводить лікар, а інструктор з просторового орієнтування та мобільності має проводити оцінювання рівня знань і умінь.

Окремо експерти окреслили коло питань, які стосуються підготовки фахівців. Було зазначено, що окрім спеціальної підготовки, що розкриває сутність безпосередньо просторового орієнтування та мобільності, важливою є психолого-педагогічна підготовка до роботи з незрячими та осліплими людьми та їх родинами. Зокрема, особливої уваги потребують військовослужбовці, які втратили зір внаслідок військової агресії російської федерації, та члени їх родин.

Дискусійним залишається питання базової підготовки фахівців-інструкторів. Одна із причин, що викликає сумніви у експертів, - вузька спеціалізація професії. Брак фінансування в установах, які працюють із незрячими та осліплими, може спричинити відсутність можливості наймати людину із такою спеціалізацією.

Дискусія розпочата і триває. Із проєктом професійного стандарту "фахівець-інструктор з просторового орієнтування та мобільності" можна ознайомитись.



Відео панельної дискусії можна переглянути


Свої пропозиції до проєкту професійного стандарту можна надсилати на адресу agenciaapro2020@gmail.com

21 перегляд0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page